Tutorijali.rs
Tutorijali.rs
učenje nikad nije bilo lakše
Tutorijali.rs
Photoshop
Flash
Illustrator
CSS & HTML
Kolaboracija
After Effects
Maya
Linux
Pišite tutorijale sa nama
Kontakt
   
Pretraga
   
WEB SAJT STATISTIKA
Ukupno tutorijala :
169
Photoshop :
102
Flash :
22
Illustrator :
10
CSS & HTML :
9
Kolaboracija :
3
After Effects :
10
Maya :
7
Linux :
6


Photoshop Tutorijal : Napravite zmaja iz bajke tehnikama uklapanja slika
Autor : Igor Ćirić
Napravite zmaja iz bajke tehnikama uklapanja slika

U ovom tutorijalu naučićete kako da uklapate više slika u jednu. Krajnji efekat je vrlo moćan i siguran sam da će se svim vašim prijateljima svideti i da ćete primeniti sve što naučite u ovom tutorijalu i na drugim slikama.

Tutorijal ćemo početi ovom slikom:

Na kraju kao rezultat ovog tutorijala dobijate ovakvu sliku:

Korak 1
Napravite novi dokument 1440x990px RGB. Ubacite (Paste) fajl Slika-1.jpg iz pratećeg materijala u novom layer-u. Koristeći Eye dropper selektujte boju oblaka i napravite novi Fill layer sa tom bojom (u ovom slučaju to je #EAEFF5 ). Posle toga selektujte Layer 1 (sliku sa dvorcem) idite na Layer > Layer Mask > Reveal all i popunite masku tako da ide iz crne boje u belu. (#000000 - #FFFFFF) vertikalni gradijent. Konačno spojite oba layer-a i nazovite novi layer "Dvorac".
 


Korak 2
Ubacite fajl Slika-2.jpg, odnosno sliku Iguane iz pratećeg materijala u novi layer i smanjite je proprcijalno držeći Shift i zatim pomerite sliku da se nalazi otprilike kod dvorca. Nazovite novi layer Gušter.Korak 3

Selektujte layer “Gušter” i smanjite mu malo providnost, odnosno Opacity na otprilike 65%. Smanjite sliku tako da pokušate da postavite Iguanine noge preko dvorca. Posle toga dolazi teži deo uklanjanje pozadine kod guštera. Ja sam pokušao da nađem neki brži i lakši način uklanjanja pozadine koristeći Color channel, ali mi se rezultat nije svideo. Tako da uzmite Lasoo Tool (L) ili Erase Tool (E) i uklonite pozadinu na klasičan način. Za to će vam trebati otprilike oko dvadesetak minuta. Takođe ukolonite i mali deo izbočine kod glave kao što je prikazano na slici.

Korak 4
Sada idite u Filter > Liquify i uzmite Pucker Tool (S), zatim podesite veličinu četike (Brush size) na 150 i gustinu četkice (Brush Density) na 50 i napravite par klikova kod oka guštera kako bi ste ga napravili manjim. Takođe provereite da li vam je Show Backdrop opcija isključena (disable). Kliknite OK da bi ste videli rezultate.

Korak 5
Idite opet u Liquify opciju (Filter > Liquify) i uzmite Forward Warp Tool (W). Postavite veličinu četkice (brush size) na 50 i gustinu četkice (Brush Density) na 50. Sada počnite da savijate deliće u predelu gušterove glave. Povucite vrat ka unutra, napravite nos širim i ceo deo nosa nešto većim. Pokušajte da uradite nešto kao što je prikazano na slici dole. Ukoliko želite možete da isprobavate veličinu četkice (brush size) i gustinu četike (Brush Density) dok ne dobijete rezultat koji vi želite.


 

Korak 6
Liquify process napravio je pojedine delove malo mutnim. Zato sada uzmite Sharpen Tool (R) izoštrite gušterov nos ceo, oko i usta.


 

Korak 7
Uzmite iz pratećeg materijala fajl “Slika-3.jpg” i otvorite ga u Photoshopu-u. Koristeći Lasso Tool (L) ili Rectangular Marquee Tool (M) selektujte desno krilo, a zatim ga prekopirajte u novi layer na originalnoj slici. Layer nazovite “Krila”, a zatim očistite pozadinu koristeći gumicu, odnosno Eraser Tool (E) ili Lasoo Tool (L) ili nekom drugom tehnikom kao što je prikazno na slici:Korak 8
Idite u Liquify prozor (Filter > Liquify) i selektujte Forward Warp Tool (W). Zaoštrite gornji deo krila kao što je prikazano na slici:

Korak 9
Selektujte krilo i idite u Edit > Transform > Flip Horizontal. Sada dodajte Layer mask-u idite u Layer > Layer mask > Reveal All, a zatim koristeći Soft Brush nacrtajte u crnoj boji (#000000) preko Layer maske kako biste sakrili ekstra krilo. Pokušajte da dobijete nešto kao što je prikazano na slici:

Korak 10
Sada promenite boje krilima. Selektujte layer “Krila” i idite na Image > Adjustments > Hue / Saturation ili samo kliknite Ctrl+U. Podestie sledeće vrednosti.


Korak 11

Sada savite malo krila tako da izgleda kao da se protežu. Da biste savili krila iskoristite Free Transform opciju, selektujte krila i kliknite Ctrl+T i onda kliknite desni klik iz menija opcija izaberite Warp. Kliknite Enter kada završite.

Korak 12
Uzmite belu boju (#FFFFFF), četkicu za crtanje preko maske layera Krila, kako biste uspeli lepo da napravite prelaz između tela i krila. Menjajte veličinu četkice kad god budete imali potrebu za tim.Korak 13
Napravite duplikat layera "Krila" i postavite ga iza svih ostalih. Posle toga uradite Free Transform na drugom krilu kako biste ga malo smanjili.

Korak 14
Klonirajte deo drugog krila kako bi sakrili deo krila koji liči na kost.

Korak 15
Savite malo drugo krlio kako bi izgledalo drugačije. Posle toga idite u Filter > Blur > Blur i ponovite to par puta.

Korak 16
Idite sada u Liquify prozor (Filter > Liquify) i uzmite Bloat Tool kako biste podigli nogu malo. Posle toga uzmite Sharpen Tool i naoštrite prste malo.

Korak 17
 Ovo je jako bitan korak. Uzmite Lasso Tool kopirajte veliki deo layer-a “Dvorac” i zalepite ga (paste) iznad kod “guštera” i ”krila” layer-a. Nazovite novi layer “deo dvorca”. Posle toga koristeći Magic Wand Tool, selektujte nebo kod layer-a “deo dvorca” i obrišite ga. Koristeći malo gumicu (Eraser Tool) obrišite deo zida kod noge kako biste dobili realan efekat srušenog zida.

Korak 18
Sada ćemo da obratimo pažnju na osvetljenje. Naš zmaj se ne uklapa sa dvorcem pa ćemo to sada da ispravimo. Prvo moramo da napravimo dve kopije našeg zmaja. Napravite novi folder i ubacite u njega layer "Gušter" i "Krila" i nazovite folder "Zmaj". Zatim napravite duplikat tog foldera i spojite ga (merge), nemojte da brištete original layer "Gušter" i "Krila", jer ćemo ih kasnije koristiti. Sada kada ste napravili dve kopije vašeg zmaja možemo da promenimo osvetljenje, pritisnite Ctrl+L na layer-u koji je prva kopija i napravite da izgleda svetlije. Sada selektujte drugu kopiju pritisnite opet Ctrl+L i napravite je tamnijom. Dodajte Layer mask > Hide all svakoj kopiji i sakrijte orignalni folder Zmaj u layer paleti.

Korak 19
Uzmite Brush Tool i počnite da crtate belom bojom (#FFFFFF) na layeru Zmaj copy - svetlji na layer masci. Bojite levi deo zmaja, jer u tom pravcu ide svetlo. Promenite veličinu četkice kad god želite. Ukoliko napravite negde grešku samo promenite boju iz bele u crnu(#000000) i obojite samo preko toga.

Korak 20
Sada ponovite prethodni korak na layeru Zmaj copy - tamniji. Zapamtite da treba da bojite na layer masci. Kada završite proces sa osvetljavanjem slika bi trebalo mnogo bolje da izgleda nego pre toga.


Korak 21
Selektujte layer "Dvorac", uzmite Burn Tool i obojite tamne delove dvorca samo malo. Takođe obojite i delove na layeru "Deo dvorca".

Korak 22
Prebacite sve layer-e zmaja u novi folder, napravite duplikat tog layer-a i spojite ga (merge) i sakrite original. Ovo je dobar trenutak za Dodge i Burn opcije za spojeni layer. Sviđa mi se i kako sada slika izgleda, ali prednje noge treba malo promeniti pa ćemo iskoristiti Sponge Tool.Korak 23
Sada ćemo da promenimo nebo. Uzmite Magic Wand Tool i selektujte nebo na layer-u "Dvorac". Takođe držite Shift i selektujte more. Napravite novi layer iznad layer-a "Dvorac" i nazovite ga "Oblaci1"
Bodesite foreground boju na crnu (#000000) i the background boju na sivu (#A8A8A8). Zatim idite na Filters > Render > Clouds. Posle toga promenite Layer Blending mode na Color burn i sakrite donji deo tog layer-a tako što ćete dodati gradient (#FFFFFF - #000000) na layer masci.Korak 24
Sada moramo da ispravimo neke nepravilnosti na licu vašeg zmaja. Uzmite Clone Tool i uklonite veliki beli krug na licu kao što je prikzano na slici.Korak 25
Sada ćemo da napravimo senku pored zmaja. Idite u originalni folder, držite Ctrl i kliknite kod layer-a "Gušter". Sada kada je selektovan držite Shift + Ctrl i kliknite na layer "Krila". Sada kliknite Ctrl+Shift+I kako bi ste invertovali selekciju

Korak 26
Uzmite soft black Brush (#000000) i počnite da bojite senku na novom layeru. Nazaovite ga "Senka". Takođe promenite Blending mode layera senka u Multiply. Koristeći selekciju moći ćete da bojite samo taj deo koji je selektovan, tako da ostalo ostane čisto.Korak 27
Deselektujte prethodnu selekciju (Ctrl+D) i obojite više tamne delove kod zmaja i dvorca. Možete koristit Smudge Tool kako bi ste finije obojili neke delove.Korak 28
Koristeći malu četkicu (Brush) nacrtajte neke male tamne detalje kod lica, usta i očiju.Korak 29
Sada ćete da dodate malo svetlosnih detalja tu i tamo koristeči različite veličina četkica bele boje (#FFFFFF) i naravno u kombinaciji sa Smudge Tool, ako vam zatreba.

Korak 30
Pritisnite D na tastaturi kako bi ste učitali default palette. Napravite novi layer iznad svih ostalih i nazovite ga "Top Oblaci". Idite u Filter > Render > Clouds i promenite Blending mode na Overlay i Opacity na 85%.


Korak 31
Prebacite sve vaše layer-e u novi folder "Zmaj-finish". Posle toga napravite duplikat tog foldera i spojite ga (merge). Idite u Filter > Blur > Gaussian Blur, postavite radius na 2px i kliknite OK. Sada promenite "Zmaj-finish copy "layer Blending Mode na Overlay i Opacity na 35%


Korak 32
Idite na Layer > New Adjustment layer > Photo Filter, selektujte Color opciju i podesite boju na #D5A461.Završili smo ! Ovo je kraj tutorijala Nadam se da ste dosta toga korisnog naučili i da ćete uspeti da primenite ove tehnike na Vašim slikama.Dodaj komentar:
Ime:

Komentar:Komentari:
Monkey
Thanks for telling us about the re-airing of the show on Hallmark. I was home taking a vacation day today, and I was able to watch the segment. Great job. She stepped on your words a few times, wish she ha&78#d21n;t done that. Its cool that doing the segment was a thrilling adventure for you. http://nipazkg.com [url=http://sanbuav.com]sanbuav[/url] [link=http://qobxlexm.com]qobxlexm[/link]
Minnie
can we at least concede that the concept of macro-evolution is a major obstacle to our understanding of sin, original sin, and the image of Gouos#8221;?Ab&.ldtely. Im not saying its easy, and in that sense AIG is right to say evolution will not fit comfortably with many of the theological assumptions weve made up to this point, particularly in Evangelicalism.But having the debate about how we can understand evolution in a theologically informed way (and vice versa), is not what Ham is doing. Just Louis suggestion that its a conversation worth having was enough to elicit scorn, thats not a conversation or even a debate.
Kindsey
we like to honor lots of other web web pages on the web, even though they aren?t linked to us, by linking to them. Under are some webgpaes worth checking out
Rayann
I can't hear antnihyg over the sound of how awesome this article is.
gruma
Tut je extra..... rezultat mi nije bash ispo isi...nije za baciti Po\\
babac
Ovo je tutorijal s www.psdtuts.com i napravio ga je momak iz Bolivije.
zoran markovic
odlican tutorijal, bez premca je.
Andjela
vrh je ;)
matija
VRH BRATE
Popović
Brate, owo je stavrno napredno :)))
Aleksandra
Sjajan tutorijal, kao i svi ostali. Oni kojima se ne svidja ,neka citaju one na engleskom.
Igor Ćirić
Ne razumem najbolje to chiteri, znam sta znaci u igricama ali ovako vas stvarno ne razumem, naravno svako ima pravo na svoje misljenje :) ukoliko vam smeta ovakav tutorijal preskocite ga i pogledajte sledeci
petar
ali ste ipak chiteri!!!
Igor Ćirić
@Milutin Postavani, da li vi radite ili imate mozda neke veze sa psdtuts web sajtom pa tako lako mozete da kazete da je to laz ?! Nismo duzni da vam se pravdamo za nase postupke i za ono sto radimo, mnogi ovaj nas projekat podrazavaju, a malo je njih kao sto su vi koje ce stalno da traze neke greske kojih nema i da pricaju kako nesto moze bolje da se uradi.

- Svima ostalima hvala puno na podrsci i sve najbolje !
UNKNOWN:)))
Nema veze. U svakom slucaju vas podrzavam sto prevodite ljudima tutorijale na srpski.
milutin
ugovor? hahahha, koja laz
pa gde pise na ovoj strani da je napravljeno u saradnji sa psdtuts? tj link ka originalnom tutorijalu???
cista kradja...
Igor Ćirić
Tutorijal nije ukraden sa PSDtuts, nego Tutorijali.rs imaju sklopljen ugovor sa njima, a prateci materijal .psd fajl je pravljen ispocetka.
djordje
"www.stutorials.com
da si se barem potrudio pa da napravis slicno ali svoje. sve je ukradeno sa www.psdtuts.com"
paaa????
ipak....tutovi cenu
unknown
da si se barem potrudio pa da napravis slicno ali svoje. sve je ukradeno sa www.psdtuts.com
vvvv
svaka cast
....
svaka cast!!!!
Igor Manjenčić
Kolega saradniče, veoma lepo ;)
Očekujemo jos zanimljivih stvarcica...:)
Mladen
Sta sve moze covek da napravi od gustera i slepog misa :)
Igor Ćirić
:) Hvala na podršci
Petar
Igore ti si pr0 xD